Marec – mesec ozaveščanja o raku debelega črevesa in danke

S prvim marcem se je začel tradicionalni mesec ozaveščanja o raku debelega črevesa in danke, ki letos poteka pod geslom “Čas je za spremembo”. Rak debelega črevesa in danke je eden najpogostejših rakov. V Sloveniji vsako leto na novo zboli več kot 1500 ljudi, okoli 700 jih umre. Zbolevajo večinoma ljudje v starosti nad 50 let.

Dejstvo je, da se je število novih bolnikov po zaslugi presejalnega programa Svit, s katerim odkrivamo predrakave in rakave spremembe na debelem črevesu in danki, prvič v zgodovini znižalo (za cca 200 primerov na leto)! Dodatna dobrobit Svita je tudi vse več rakov, odkritih v zgodnejših stadijih, ko je še možna ozdravitev, zdravljenje je krajše, za bolnika lažje, za državo cenejše, bolniki pa se po zaključenem zdravljenju lahko vrnejo v stare tirnice. Če je bilo še pred desetimi leti ob diagnozi kar dobrih 80 % bolnikov odkritih v napredovalih stadijih, se je ta odstotek zdaj spustil pod 50 %. Dodatne dobrobiti presejalnega programa (nadaljnje zniževanje novih bolnikov, izboljševanje preživetja in zniževanje umrljivosti) v prihodnje lahko pričakujemo ob pogoju, da se bodo vabljeni ljudje (v starosti med 50 in 74 let) v čim višjem številu odzivali v program. Zaželeni prag odzivnosti je 70 % ali več. Žal temu cilju sledijo le ženske, pri moških pa je stanje še vedno nezadostno, saj se odzove le dobra polovica vabljenih moških.

Slovenija še vedno zaostaja za drugimi državami EU po zgodnjem odkrivanju RDČD, prav tako je nižja tudi stopnja preživetja, ki pa je v najtesnejši povezavi prav z zgodnjim odkrivanjem bolezni. Relativno petletno preživetje se izboljšuje, kar je predvsem posledica boljših diagnostičnih metod ter vse bolj izpopolnjenih metod zdravljenja, tako kirurškega kot sistemskega (kemoterapija in tarčna zdravila) ter zdravljenja z obsevanjem.

Deli naprej